Vad gör Venedigs Glas Unikt? De Bästa Produkterna från de Stora Italienska Hantverkarna

Murano-glas-lejon-statyDen glas Venedig och Murano är känd över hela världen tack vare den höga kvaliteten hantverk, med en gammal och sekelgamla traditioner. Konsten att venetianskt glas, som vi känner det idag, utvecklas mellan 1400 och 1800, med ännu mer forntida rötter som hänvisar till bearbetningen av glas från den romerska och den bysantinska perioden.
I Murano, en ö ett stenkast från Venedig, en av de största bebodda centren i lagunen, titta bara på en av de många verkstäderna för glasmästare för att ta ett dopp i det förflutna och därmed gå in i en fascinerande atmosfär, typisk Italienskt territorium; beundrar hantverket av det blåsta glaset och de färdiga produkterna, som det kan ta några minuter eller flera timmar att skapa, kommer du i kontakt med en värld där vi inte bara pratar om arbete utan om passion och historia som sammanfogas av det oförstörbara tidsbandet.

Historia av venetianskt glas

Ursprunget till glaskonst i Venedig går förlorat i tidens dimma. Arkeologiska utgrävningar har lett till fragment som indikerar förekomsten av denna aktivitet redan på 700-talet f.Kr., både på ön Torcello och på ön Murano. Det var dock på 1100-talet att konsten att Murano-glas framträdde som en organiserad tillverkningsaktivitet. Vid den tiden koncentrerades verksamheten till ön Murano, tills republiken förordnade överföringen till ön av alla ugnar som fortfarande fungerar i det historiska centrumet, av säkerhetsskäl kopplade framför allt till brandrisken.Man kan anta att teknikerna senare förfinades i Venedig mer än någon annanstans i Europa tack vare de handelskontakter som venetianerna hade med Mellanöstern och framför allt med länderna i antik glastillverkningstradition som fenicierna, Syrier och egyptierna.

Glasbearbetningen i Venedig

murano-glas-ljuskronaVenetianskt glas är sodiskt, som i den antika Medelhavstraditionen. Det innebär att läsk tillsätts kiseldioxiden, som är en sand som är avsedd att bli glas genom smältning, så att den smälter vid lägre temperaturer. Potash, ett alternativ till läsk, typiskt för de nordiska länderna, genererar ett briljant glas som är lämpligt för slipning och gravering (som engelskt blyglas), men inte för det komplexa varmbearbetande, typiskt venetianska.
Blandningen av råvarorna sker på kvällen, i slutet av arbetstiden, och beredningen av materialet varar hela natten: stabilisatorn (såsom kalciumkarbonat), blekmedel eller färgämnen läggs till de två basråvarorna . eventuellt opacifiers.Efterklangsugnen smälter råvarorna vid en temperatur på cirka 1400 ° och glastillverkarna hittar det smälta på morgonen, redo för modellering. Glaspastan förblir formbar upp till en temperatur på 500 °. Arbetet kan sedan kallbearbetas av finslipmaskiner som fortsätter med slipning eller annan efterbehandling; den figurativa graveringen utförs i oberoende verkstäder där högt specialiserade dekoratörer arbetar. Om den förväntade dekorationen är emalj, går objektet till ett specifikt laboratorium där målningen och glödgningen av emaljen utförs.

Glasbearbetningsteknikerna Murano och Venedig

  • Emaljdekoration: det är en prydnadsmålning gjord av ett material format med samma delar av glasväggen som den appliceras på. Av islamisk och bysantinsk härkomst utvecklades emaljkonsten i Murano på 1200-talet.
  • Ljuskronor: från medeltiden till tidigt artonhundratalet var cesendello det mest raffinerade belysningssystemet i hem och kyrkor: det var en långsträckt behållare, i allmänhet hängande, fylld med vatten och ett toppskikt av olja och utrustad med en veke. En viktig nyhet, som går tillbaka till 1700-talet, är slussens födelse, kristallkronan med ljushållare med blåst glaselement och dekorerad med mångfärgade glasblommor och hängande element: denna ljuskrona intar fortfarande en framträdande plats i produktionen idag.
  • Glaspärlor: det enklaste är conteriet: rundade eller skarpa kanter, erhållna genom att skära perforerade rör som dras i ugnen i tiotals meter. Behändigheten förbättras i det så kallade lamparbetet: en operforerad glasrör mjuknar av värmen från elden som kommer ut ur en fackla, sedan lindas den runt ett metallrör för att ge pärlan önskad form och slutligen dekorerad med polykromt glas.
  • Blown Glass: uppfinningen av blåsning går tillbaka till 1000-talet f.Kr. vid de östra kustarna i Medelhavet och är fortfarande den viktigaste händelsen i hela glasets historia. Särskilt i Venedig var blåsning den föredragna tekniken för glasarbeten på hög nivå. Från medeltiden har Murano-mästarna utvecklat en extraordinär skicklighet inom het modellering, uppfunnit nya tekniker och föreslagit former av betydande elegans och stor förfining. Bland de tekniker är det viktigaste vattenstämpeln.
  • Murrina: en gammal teknik, innan den blåste, återhämtades den på 1800-talet efter nästan två tusen år av inaktivitet. Den består i värmefusionen av ugnen av monokrom tesserae eller av sektioner av polykromt glasrör enligt en planerad design, för att få ett mycket färgglatt glasartat tyg.
  • Gravyr: den appliceras helst på färglös eller svagt färgad kristall på två sätt: diamantpunktsgraffiti och rullgravering.
  • Speglar: under de senaste århundradena bearbetades glasplattorna i Murano för hand (erhållna genom att öppna en blåst cylinder) i speglarnas venetianska verkstäder. Traditionen har bevarats och expertspegelhantverkare tillämpar de mest förfinade dekorativa teknikerna för att matcha kvaliteten på antika artefakter.
  • Skulptur: de tekniska svårigheterna relaterade till modelleringen av tunga massor av glödglas har mött sedan trettiotalet av förra seklet. Idag har den skulpturella konstnärliga rörelsen som några av de mest uppskattade Murano-mästarna tillhör en grundläggande position inom området Murano.
  • Glasvaror: sedan medeltiden har bordsservicen varit en typisk produkt från Murano-glasfabriker. För närvarande samarbetar de mest kända formgivarna med glasfabriker för att förverkliga samtida modeller.
  • Lamparbete: det utförs med hjälp av en färgad glasrör mjukad med eld av en fackla som en halvfabrikat. Det låter dig skapa objekt i vilken form du vill.
Klicka här för att upptäcka de venetianska glaskronorna eller skulpturerna:
Produkter som kan vara av intresse
Email Newsletter
Nyhetsbrev