Årets Färg 2023: Hur Man Använder den i Inredningen

Livlig, fängslande och våghalsig. Tre adjektiv som perfekt beskriver de trender som vi har bestämt oss för att följa i år när vi väljer den trendigaste färgpaletten. Årets Pantone- färg är också fascinerande och lysande: levande magenta. Pantone-företaget rankar årligen den mest fashionabla färgen under innevarande år. Den som valts för denna 2023 har definierats som " en okonventionell nyans i okonventionella tider ". Levande magenta är en stark och kompletterande grön färg. Det erhålls från den perfekta kombinationen av två lika delar av rött och blått.



Historia om färgen magenta

Födelsen av denna otroliga färg, symbol för icke-konformitet, går tillbaka till 1859. Det sägs att François-Emmanuel Verguin , en kemist från Lyon som var på väg att skapa nya konstgjorda färgämnen för textilindustrin, bestämde sig en kväll för att kasta alla de använda föreningarna ut genom fönstret innan du går och lägger dig.
Följande morgon insåg han att kvarlevorna i skålen hade gett liv åt en ny färg: magenta.

Namnet hämtade dock inspiration från tidens mode. Striderna som utkämpades på den tiden, den om Magenta och den om Solferino, hade fått så mycket berömmelse att de i vilken sektor som helst ville använda
det namnet för att locka allmänhetens uppmärksamhet.


Vad gör magenta så speciellt?

Magenta har en mycket speciell egenskap, i själva verket är det bara en illusion som skapas av våra ögon .
Men vad betyder detta? Finns inte magenta?
Faktum är att denna färg, som på färgskalan ligger mellan rött och blått, inte finns i det synliga ljusspektrumet och därför finns det ingen ljusvåglängd som tillhör och motsvarar magenta. Receptorerna i våra ögon kan faktiskt bara skilja mellan rött, blått och grönt. Möjligheten att kunna se den magentafärgade nyansen beror på fenomenet enligt vilket vi genom att kombinera de tre primära färgerna har råd att skapa sekundära., som vår hjärna uppfattar även om de egentligen inte existerar.

 

 

Inredningsidéer med Color Magenta

Magent a är en färg extremt full av vitalitet och energi, den kan därför verka svår att kombinera, här kommer vi att visa dig några knep för att göra den till huvudpersonen i rummen i ditt hem.
Kännetecknad av en intensiv och livlig nyans, rekommenderas den för användning på en enda möbel , till exempel en mjuk sammetsfåtölj eller en puff i klassisk stil med eleganta  gyllene knappar. Perfekta möbler för att berika ditt vardagsrum eller ett hörn  av ditt sovrum.
Om du däremot vill göra den till möbelns huvudperson, är vårt råd att kombinera det med mer neutrala färgersom dämpar dess intensitet, såsom vit eller gråKombinationen kommer att vara raffinerad och elegantSista tipset för den som vill lyfta fram tonen och de olika nyanserna, är att kombinera den med grönt, dess komplementfärg, eller med blått. Kombinationen av dessa färger är faktiskt idealisk för att ge miljöer en stark och avgörande karaktär.




 
Produkter som kan vara av intresse
Email Newsletter
Nyhetsbrev